Advies grond kopen 

Een duurzaam huis bouwen begint bij het zoeken naar de juiste locatie. Een paar belangrijke dingen die je niet mag vergeten bij de koop van geschikt grond voor jouw duurzame huis. 

  1. Wil je graag wonen op het platteland? Een bestaand huis is vaak duur. Kijk daarom of er een stuk bouwgrond in de omgeving te koop is. Let daarbij wel op of er goede voorzieningen in de buurt zijn. Iedere dag met de auto boodschappen doen of naar het werk zijn minder duurzaam. 
  2. Neem een bouwspecialist mee naar de bouwgrond die je wilt kopen. Let op de bouwconditie van de grond en wat er in de omgeving te zien is aan de oppervlakte aan eventueel puin of bomen die gekapt moeten worden. Deze zaken moet je meenemen in de berekening van de bouw.
  3. Check de bestemming van het stuk grond dat je gaat kopen. Dit kun je navragen bij de gemeente of de provincie. Vraag om een attest, dit is een officieel schriftelijk bewijs dat de grond bouwgrond is waar jij jouw woning op mag zetten. 
  4. Eis een bodemonderzoek voordat je de woning koopt. Beter vooraf duidelijk weten wat er moet gebeuren dan achteraf onverwacht hoge kosten incasseren. Met een grondonderzoekclausule in het koopcontract kun je de koop ontbinden wanneer de uitslag van het bodemonderzoek negatief is. 
  5. Kijk goed naar de voorzieningen die reeds aanwezig zijn voor een huis, zoals leidingen, kabels voor water, gas, elektriciteit, telefoon en internet. 
  6. Zijn er bouwvoorschriften voor jouw perceel? Informeer hiernaar bij de gemeente. 
  7. Denk vooraf goed na over de wensen, wil je een grote tuin? Een groot stuk grond vereist ook veel onderhoud! Een kleiner perceel daarentegen verlaagd de woonlasten.

Ben dus goed voorbereid voordat je een huis laat bouwen.