Voordelen warmtepomp

Voordelen van warmtepompen zijn dat er geen olie of gaskosten zijn. Er is een lagere CO2-uitstoot, er is geen schoorsteen nodig, noch opslag van stookolie. De warmtepomp kan daarnaast dienen als lichte koeling bij hoge binnentemperaturen. Er zijn lage onderhoudskosten en je krijgt tussen de 1000 en 2500 subsidie, daarnaast verlaag je de EPBD (Europese richtlijn energieprestatie gebouwen) van de woning. 

Wat is een warmtepomp eigenlijk? De verschillende soorten leggen we je hieronder uit.

Lucht-lucht warmtepomp

Deze warmtepomp gebruikt de warmte van de buitenlucht om de lucht in een woning te verwarmen. Binnen worden meerdere units geplaatst waardoor het systeem als hoofdverwarming kan dienen. Eén toestel per ruimte is voldoende, de units binnen blazen warme of koude lucht in de woning. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, zoals een wand, vloer- of plafondmodel. 

Meer informatie?

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp bestaat uit een binnen- en buiten unit. Het water neemt de warmte op en kan worden toegepast voor warm water of vloerverwarming. 

 

Meer informatie?

Water- water warmtepomp

Bij de water-water warmtepomp wordt het grondwater gebruikt om de woning te verwarmen. Er zijn verschillende manieren om deze pomp aan te leggen, namelijk door middel van het oppompen van water uit een rivier of meer, een horizontale grondwarmtewisselaar vanuit een buizennetwerk onder de tuin, of door warmte te putten uit grondwater vanuit twee putten in de grond waarbij bij de ene warmte wordt gehaald en in de andere het koude water wordt geloosd. 

 

Meer informatie?

Grond- water warmtepomp

De grond- water warmtepomp is een buizennetwerk onder de grond wat horizontaal of verticaal geplaatst kan worden. Bij een horizontale plaatsing is 200 tot 400 m2 nodig, maar er zijn geen boorkosten. Dit gebied mag je niet beplanten, de buizen worden minstens anderhalve meter diep in de bodem geplaatst. Bij verticale plaatsing heb je relatief weinig ruimte nodig, maar hier zijn wel hoge boorkosten aan verbonden. 

 

Meer informatie?